Још није касно да овог пролећа истрчите свој први полумаратон

Да ли вас је хладноћа затворила у кућу, а сарма, подварак, печење (од чувеног Српског митског бића Прагње, које нико није видео али сви знају да  је то пола прасе, пола јагње), шумадијски чај и кувано вино једини спас? Снег и ниске температуре на срећу неће трајати вечно. Ма колико нам то на овом дебелом минусу изгледало немогуће, пролеће ће доћи, а са њим и лепши дани. Да ли ћемо их спремно дочекати? Размишљамо ли о себи, свом здрављу и изгледу? Ако досад нисте, почните још данас.

За почетак поставите себи изазов.Одредите неки циљ, нешто што вам се у овом тренутку чини немогуће и далеко хиљадама светлосниг година – истрчите полумаратон.

Вероватно вам и сама помисао изгледа смешна и тотално немогућа. Зашто би трчао 21 км? Шта тиме добијам?

Одговор је врло једноставан добијате пуно тога, а најважније је да ћете себи променити живот набоље.

Питате се како? Ево само неких одговора.

Истрчати полумаратон није ни мало лако. То подразумева велике и корените промене у досадашњем начину живота, а пре свега:

1. Одлазак код доктора на лекарски прегледе – Пре било каквог тренинга, потребно је да свратите до лекара како би проверили ваше здравствено стање. Моја препорука је да не идете у специјализоване установе за преглед спортиста, неко код вашег лекара, код кога се иначе лечите. Упознајте га са својом намером. Биће сасвим довољно да урадите лабараторију, а не би било лоше да посетите и интернисту. У сваком случају провера вашег здравственог стања треба да вам постане пракса, бар једном годишње.

2. Посетите зубара – И овај корак је обавезан, пре почетка сваког тренинга. Покварени зуби могу изазвати велике проблеме и оставити трајне последице на организам поготово на срце. Зато је неопходно да све евентуалне кварове што пре санирате. Одлазак код зубара најмање један пут годишње, ако већ није, требало би да вам постане пракса.

3. Направите план – Следеће што вам је потребно је да направите план ваших активности које ће вас довести до остваривања вашег циља. Ако сте предходне две тачке успешно завршили, онда сте на коњу, и можете кренути са израдом плана тренинга и такмичења. Ако нисте не очајавајте, већ направите план како ћете решити проблеме и створити услове да кренете са тренинзима. Најтежи задатак код планирања је да одредио циљ који ће бити постављен тако да га уз одређене напоре множемо досегнути. Циљ мора бити јасан и реално постављен да га је могуће остварити.Није добро ако је циљ сувише ниско постављен, али ни сувише високо. На пример: Циљ може бити да се на Београдском маратону 21.04.2012 године истрчи полумаратон (21.097м).

Да би остварили овај циљ потребно је направити низ радњи које ће довести до његовог остварења. Пре свега потребно је редовно тренирати како би навикли организам на напоре који нас очекују на полумаратону. Редовно тренирати подразумева активности 3 до 5 дана у току недеље у трајању од најмање 30 минута. Нормално да ове активности неће бити једнаке за све и да у многоме зависи од пола, година, физичког, менталног и здравственог стања тркача. Гомилу корисних савета како почети са тренингом можете наћи на сајту http://www.trcanje.rs/ или http://trkac.wordpress.com. Сигуран сам да ће вам вам ово бити сасвим довољно за почетак. Најважније је направити први корак, после је све лакше. Видимо се на Београдском маратону.

Advertisements

Поставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: