cartell800x1120-2Утакмица 7 кола Друге дивизије, група Б „Купа нација“ у рагбију између Андоре и Србије, одиграна је у суботу 29.03.2014 године пред око 200 гледалаца у једној од најмањих држава на свету.  Србија је претрпела пети пораз за редом од Андоре, овај пут са 23-13 (15-6). Овим поразом наша репрезентација је свела шансе за опстанак у групи на минимум. То практично значи да више нисмо у позицији да сами одлучујемо о својој судбини, већ зависимо од резултата других.

Ривалство Србије и Андоре у рагбију датира од 1996 године, када су ове две репезентације одиграле своју прву утакмицу у Вршцу. Србија је тада наступила под називом СР Југославија, и био је то први званични меч наше репрезентације, након укидања санкција УН уведених 15.05.1992 године.  Тим санкцијама нашим спортистима забрањено је такмичење у свим колективним спортовима. Овакво стање потрајало је све до 1995 године, када је овај вид санкција укинут.

Али, како су поједина такмичења била у јеку, многе наше репрезентације чекале су још неколико година да би се укључиле на међународну сцену. На срећу то се није догодило нашој рагби репрезентацији, управо захваљујући Андори. Наиме, ова мала земља је на конгресу ФИРА-АЕР у Паризу, инсистирала да се тадашња СР Југославија прими у такмичење одмах.  Практично на инсистирање представника Андоре, формирана је нова група у Купу нација Б2 у коју су ушле Андора, Бугарска и СР Југославија. Рагбисти ове мале земље, настањене људима  са великим срцем, били су једна од првих репрезентација у свим спротовима, која је гостовала у Србији након укидања „спољног зида санкција“, како се то некада звало. СР Југаславија и Андора одиграли су утакмицу у Вршцу у којој је наша репрезентација забељежила победу од 30-12.

На жалост, победнички низ против Андоре се није наставио и надаље. Укупно смо са Андором одиграли 9 утакмица, забележили 3 победе и претрпели 6 пораза. Треба напоменути да смо од јесени 2009 године претрчели чак 5 узастопних пораза, од чега 2 на домаћем терену.

Наша земља  је од повратка на међународну рагби сцену 1996 године, три пута мењала име земље. Преко СР Југославије, Србије и Црне Горе, па до Србије. Ако не рачунамо неуспели  покушај формирања Рагби клуба Зета у Никшићу, за време заједничких држава (СР Југославије и Србије и Црне Горе) рагби се играо само у Србији.  У званичним такмичењима у рагбију 15, за Куп нација и Квалификацијама за Светски куп, досад је одиграно 68 утакмица. Забележили смо 27 победа, три нерешена резултата и претрпели 38 пораза. Треба напоменути да су у ових 38 пораза, рачуната и два која смо претрпели службним резултатом против Аустрије (1996 године) и Летоније (1998 године). Ове две уткамице нису одигране, јер наши репрезентативци нису добили визе за улазак у ове земље.

У ових 68 утакмица, противници су нам били репрезентативци из 21 земље. Убедљиво највише уткамица одиграли смо проти Швајцарске, чак 10.  Швајцарци су једна од пет репрезентација са којима имамо позитиван биланс. Од 10 одиграних утакмица добили смо 5, једна је завршена нерешеним резултатом а претрпели смо 4 пораза. Најбољи победнички низ имамо против Бугарске. Са њима смо се у званичним утакмицама састајали 4 пута, и забележили смо све четири победе. Позитиван биланс имамо још против репрезентације Изрела (3-0-2) и поред два последња пораза, као и против Словеније и Мађарске (2-0-1).

Идентичан скор имамо са Аустријом (1-0-1) и Данском (1-1-1), док са свим другим репрезентацијама имамо негативан биланс.  Већ поменутих 3-0-6 са Андором, Летонија 1-0-3, Јерменија 2-0-3,  Молдавија 1-1-2, Литванија и Малта 1-0-2, Шведска и Белгија 0-0-2. Са шест земаља одиграли смо само једну утакмицу и забележили пораз. То су Немачка, Украјна, Пољска, Хрватска, Тунис и Босна и Херцеговина.

Најдужи победнички нис наша репрезентација остварила је два пута 2000 године (три узастопне победе над Молдавијом, Бугарском и Израелом) и 2002 (победе над Аустријом, Андором и Словенијом).  Најдужи негативан низ имали смо 2005.6 када смо претрпели шест узастопсних пораза од Пољске, Хрватске, Малте, Немачке, Белгије и Швајцарске.  На жалост, у сусрету са Данском, који се игра 12.04.2014 године у Београду, можемо да поновимо овај неславан рекорд, јер смо од новембра 2012 па до сада забележили пет пораза и то од Андоре, Данске, Летоније, Израела и поново Андоре.

 

Advertisements

Поставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: