Након убедљивог пораза у другом колу Купа Нација од Луксембурга са 36-0, уследио је нови пад Орлова на Светској ранг листи. Пре сусрета у суботу на Ади Циганлији, Луксембург је био на 84 месту.  Србија је након пораза у Љубљани, пала са дотадашњег 81 на 85 место. Пораз од Луксембурга, скупо је коштао нашу репрезентацију, па се на новој ранг листи која је формирана данас (27.10.2014 године) Србија нашла на 91 месту. Ово је „историјски минимум“ и досад убедљиво најгори пласман наше репрезентације, откако је ИРБ (Светска рагби федерација) увела систем рангирања.

Закуцали "Орлове" за дно - рагбисти Луксембурга постижу есеј
Закуцали „Орлове“ за дно – рагбисти Луксембурга постижу есеј

Иначе, најбољи пласман на Светској ранг листи „Орлови“ су забележили у 2003 години, када су били на 56 месту. Тај резултат поновљен је и у 2005 години, да би затим уследио пад на 72 место. У 2009 години, уследио је кратак опоравак, где смо се про вратили на 66 позицију, а затим и на 58 место, које смо држали све до марта 2010 године.  Крај 2010 године, затекао нас је на 64 позицији. Март 2012 године донео нам је пад за чак 8 позиција, на 72 место, које смо доста дуго држали, све до октобра 2013 године, када смо поново пали, овај пут  на 81 позицију. На жалост, наш суноврат се ту није зауставио, па смо на последњој октобарској листи чак на 91 позицији, од укупно 102 рангиране земље. Од Европских земаља иза нас су само Бугарска (на 93 позицији), Норвешка (на 97 позицији), Финска (на 98 позицији) и Грчка (на последњој 102 позицији). Након победе над Турском, по први пут на листи нас је прескочила и Босна и Херцеговина која је сада на 89 позицији. Комплетну ранг листу можете видети овде

Ако нам је за утеху, наша репрезентација није највећи губитник ове седмице. Та „част“ је припала Данској (пала са 74 на 81 место) и Израелу (са 51 на 58 место), док су „Орлови“ на трећем месту са „клизањем надоле“ од „само“ 6 места.

Наравно, стање на Светској ранг листи, само је одраз општег стања у Српском рагби спорту, а које се најблаже речено, последњих неколико година може окарактерисати као катастрофално. Узрока је много, и заиста нема смисла овде их набрајати. За среду 29.10.2014 године, заказана је Ванредна изборна Скупштина Рагби Саавеза Србије, на којој ће се након оставке комплетног руководства бирати нови председник и управни одбор. Оба предендента за место Председника Рагби Савеза Србије била су на

Кандидати за Председника РСС, Стеван Илијашевић и Предраг Ратковић Барни.
Кандидати за Председника РСС, Стеван Илијашевић и Предраг Ратковић Барни.

утакмици у суботу, и сигурно је да им ни мало неће бити лако да зауставе даље посртање Српског рагбија. Поготово што је амбис толико близу.

Advertisements

Поставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: