Сигурно се питате какве везе имају рагби и Жикица Јовановић Шпанац. Верујем да сте за рагби сигурно чули, али нисам сигуран колико вам је познато име Жикице Јовановића Шпанца. Поготово ако припадате млађој генерацији. Зато ћу прво рећи неколико речи о Жикици.

Жикица Јовановић Шпанац је народни херој за кога смо пола века веровали да је 07.07.1941 године подигао устанак против Немаца. Рођен је 17.03.1914 године у Ваљеву. Врло рано прихватио је марксистичке и комунистичке идеје, због чијег пропагирања је избачен из Ваљевске гимназије. Школовање наставља у Београду, где 1935 године постаје члан Комунистичке Партије Југославије. Са 22 године, 1937 одлази у Шпанију где се борио против фашиста. Жикица је 7. јула 1941 године, са својом четом у селу Бела Црква код Крупња, убио два жандарма. Овај догађај је од 1945 па све до 09.07.2001 године слављен  као Дан Устанка у Републици Србији против окупације, фашизма и Немаца.

На жалост спорт никад није био независан од политике, па тако и рагби. Наравно, од политике, то јест политичара, увек је зависило финансирање. Зато је од првог дана, па све до данас, најсигурнија ствар била када би се направила нека веза између државног празника и организације неке утакмице или турнира. Тада се са сигурношћу могло рачунати да ће „финансијска конструкција“ бити затворена. Такав један догађај повезао је рагби и Жикицу.

У лето 1983 године, у првој години свога рада БРК (Београдски рагби клуб) захваљујући свом првом председнику Миодрагу Микију Леовцу, организовао је промотивну утакмицу у Косјерићу. Утакмица је заказана око 7 јула, који је тада био Државни празник. Противник је био јуниорски тим Партизана. Оба клуба су до Косјерића стигла возом. На железничкој станици су нас љубазни  домаћини сачекали и одвели до центра. Док је једна наша делегација  заједно са домаћинима, отишла у посету „политичким структурама“ ми остали смо убијали време шетњом по центру Косјерића.  Потом су нас домаћини аутобусом пребацили до места где је 13.03.1942 године погинуо Жикица Јовановић Шпанац. Ту у близини села Радановци, на месту где је обрачуну са четницима погинуо, подигнут му је споменик. Морам признати да сам управо тада испред његовог споменика, од нашег водича по први пут чуо да је Жикица 7 јула у Белој Цркви у ствари пуцао на два Српска жандарма. Наредника Богдана Лончара и каплара Миленка Браковића. Некако, ова чињеница се годинама успешно прећуткивала и вешто скривала. Наравно да се овај податак није налазио у књигама из којих смо учили историју.

Што се тиче утакмице, она је прошла у најбољем реду. На стадиону се окупило око 300 гледалаца, што је играче обе екипе стимулисало да покажу шта знају. На крају БРК  је победио са 37-13. По завршетку утакмице домаћини су за обе екипе приредили ручак. Непланирано ручак се одужио до касно увече, па смо, на воз, који је у станицу Косјерић стигао по реду вожње, морали да трчимо. На срећу терен није био далеко од железничке станице.

За БРК су тада наступили (на слици горе): Новаковић, Којић, Сарић, Пантић, Пилетић, Кудра, Самарџић, Павловић, Танасковић, Митровић, Хебар, Рашић, Маринковић, Грујић, Петровић, Зороски, Тарић, Обрадовић, Гајевић, Грујичић, Ћук, Карановић. Тренер: Станислав Колунџија, лекар: Др. Божидар Штиглић.

На жалост немам састав екипе Партизана. Радило се о изузетно перспективној генерацији црно-белих коју је тада водио Предраг Миланко. Неколико недеља пре ове утакмице јуниори Партизана су у Сплиту, на финалном турниру за Првака Југославије заузели треће место, иза шампиона Челика и домаће Наде. Пласман на финални турнир су изборили као прва екипа у регији исток, која је обухватала Србију. У јуну месецу наредне године већина ових играча прешла је у новоосновани Рагби клуб Жарково.

Поставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: